Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy vezetô, aki nagyon fáradtan, gondterhelten, leült a tó mellé horgászni. Az járt a fejében, hogy vajon hogyan tudna a tulajdonosi elvárásoknak még jobban megfelelni. Miközben ezen gondolkodott, egyszer csak horogra akadt egy kék halacska, aki megdöbbenésére emberi hangon szólalt meg.
– Ha visszadobsz, mondok három ötletet, hogy miképp tudj jobban megfelelni az elvárásoknak –mondta, mintha csak a vezetô fejében olvasna. – Ugyan már – válaszolt a vezetô –, nem tudsz Te semmit a válságról, a küzdelemrôl, arról, hogy mennyire nehéz a vevô megtartása, pláne új vevô megszerzése. A munkatársak, a különbözô szervezeti egységek pedig ahelyett, hogy egymás belsô szolgáltatói lennének, saját vélt érdekeik szerint cselekszenek. – Tudjuk ezt mi itt a vízben. De hidd el, van segítség! Visszadobsz? – Na, jó, halljam. – Ne számíts arra, hogy van tökéletes megoldás, de ha három ötletemet használod, még a horgászáshoz is nagyobb kedved lesz, nem beszélve a tulajdonosok elégedettségérôl. Tehát:
1. Tudd meg, hogy miképp gondolkodnak a vevôk, ügyfelek, munkatársak a szervezeted által nyújtott szolgáltatási színvonalról; mi az elvárásuk.
2. Vizsgáld meg, hogy a munkatársaid szolgáltatói attitûdje megfelelô-e a külsôbelsô
szolgáltatást igénybe vevôk relatív elégedettségéhez.
3. Az elsô két pont megvalósításánál annyi, de annyi információt kapsz az érdemi
cselekvéshez, hogy fejlesztve a szolgáltatási folyamatokat, az ott dolgozókat, a szervezeted szolgáltatói kultúráját, növekedni fog vevôid, ügyfeleid, munkatársaid elégedettsége.

Mondandóját befejezve a kék hal, még egy kicsit gondolkodott, majd ezt mondta. – Úgy látom elég okos vagy Te ahhoz, hogy tudjad, ha mindezt megteszed, a tulajdonosi érdeket szolgálod. – Jó, jó – mondta a vezetô –, de kivel csináljam mindezt. – Hát, ki mással – mondta erre a kék halacska – mint a Homo Regius-szal, hiszen, ha velük dolgozol, a szolgáltatói kultúrád újjászületik!